Robert Cazanciuc și propunerea de modificare a legii electorale
Senatorul PSD, Robert Cazanciuc, a inițiat un proiect de lege cu scopul de a modifica legislația privind alegerea președintelui României și funcționarea Curții Constituționale. Propunerea sa vizează eliminarea competenței Curții de a se pronunța asupra contestațiilor depuse împotriva candidaților la alegerile prezidențiale. Acest demers legislativ survine în urma invalidării candidaturii Dianei Șoșoacă de către Curtea Constituțională.
Argumentele lui Cazanciuc
Robert Cazanciuc argumentează că actuala procedură de soluționare a contestațiilor nu asigură dreptul constituțional la un proces echitabil. În opinia sa, deși Curtea Constituțională are atribuțiile unei instanțe de drept comun, judecarea contestațiilor se face în absența părților, ceea ce ar putea fi interpretat ca o încălcare a garanțiilor conferite de art. 21 din Constituție și art. 6 din Convenția europeană a drepturilor omului.
Propunerea legislativă a lui Cazanciuc
Proiectul de lege propus de Cazanciuc prevede ca eventualele contestații împotriva unui candidat să fie depuse la Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de contencios administrativ și fiscal. Aceasta ar urma să analizeze contestațiile în complet de 5 judecători, în cel mult două zile de la înregistrare. În cadrul procedurii, părțile ar fi citate, asigurându-se astfel dreptul candidaților la apărare.
Reacții la decizia Curții Constituționale
Decizia Curții Constituționale de a invalida candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale a stârnit critici din partea mediului politic și juridic. Curtea a motivat această decizie prin faptul că discursul Dianei Șoșoacă ar îndemna la schimbarea fundamentelor democratice ale statului și la încălcarea ordinii constituționale.
Implicațiile propunerii lui Cazanciuc
Dacă propunerea lui Cazanciuc va fi adoptată, Curtea Constituțională va primi în continuare dosarele de candidatură, dar doar pentru verificarea respectării procedurilor pentru alegerea președintelui României. În aceste cazuri, deciziile se vor lua cu o majoritate de două treimi, adică 6 din 9 judecători.
Sursa: hotnews.ro