Alegerile prezidențiale vor costa 1,39 miliarde de lei. Ton Greblă: Probabil va fi organizat al doilea tur de scrutin.

Costul Democrației: Alegerile Prezidențiale din 2024

Într-o societate democratică, alegerile sunt un proces esențial, dar costisitor. În acest sens, Guvernul României a estimat că suma totală necesară pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2024 se ridică la 1,39 miliarde de lei. Anunțul a fost făcut de Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, într-o conferință de presă recentă.

Explicația Costurilor Ridicate

Șeful Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a oferit două motive pentru aceste cheltuieli semnificative. Primul este legat de faptul că alegerile pentru cetățenii din străinătate se desfășoară pe parcursul a trei zile, în loc de două, cum a fost cazul la alegerile parlamentare. Al doilea motiv este probabilitatea unui al doilea tur de scrutin, care ar prelungi activitatea birourilor electorale.

Calendarul Alegerilor Prezidențiale din 2024

Guvernul a aprobat trei hotărâri care stabilesc în detaliu calendarul acțiunilor electorale, măsurile tehnice și cheltuielile pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale. Alegerile pentru președintele României vor avea loc pe 24 noiembrie 2024, pentru primul tur, și pe 8 decembrie, pentru al doilea tur de scrutin, dacă va fi necesar. Perioada electorală va începe pe 10 septembrie 2024.

Repere Importante în Calendarul Electoral

Calendarul electoral stabilește datele la care trebuie realizate acțiunile prevăzute de legislația aplicabilă alegerilor prezidențiale. Printre acestea se numără: înregistrarea alegătorilor care doresc să voteze în străinătate până pe 24 septembrie, depunerea candidaturilor și a semnelor electorale până pe 5 octombrie, stabilirea orarului pentru campania electorală și repartizarea timpilor de antenă până pe 6 octombrie, comunicarea către birourile electorale a candidaturilor și semnelor electorale până pe 10 octombrie, stabilirea ordinei înscrierii candidaților pe buletinul de vot până pe 12 octombrie, începerea campaniei electorale pe 25 octombrie și încheierea acesteia pe 23 noiembrie.

Procesul de Votare

Votarea în străinătate va începe pe 22 noiembrie și se va încheia pe 24 noiembrie. În țară, votarea va avea loc pe 24 noiembrie. În cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală va începe pe 29 noiembrie, votarea în străinătate va începe pe 6 decembrie și se va încheia pe 7 decembrie, iar votarea în țară va avea loc pe 8 decembrie.

În concluzie, costul democrației este semnificativ, dar necesar pentru a asigura un proces electoral corect și transparent. Este un preț pe care societatea trebuie să-l plătească pentru a-și exercita dreptul la vot și pentru a-și alege liderii.

Sursa: Hotnews.ro