UE se pregătește să sancționeze intermediari tehnologici ai Rusiei și Chinei
Mai multe articole din presa internațională au dezvăluit în ultimele luni că Rusia a reușit să eludeze sancțiunile internaționale și să facă rost de produse și tehnologii cu dublă utilizare, civilă și militară. Pentru aceasta, Moscova folosește drept intermediari companii din state care nu au aplicat sancțiunile occidentale. Preocupările au devenit tot mai serioase de când președintele chinez Xi Jinping și cel rus, Vladimir Putin, și-au declarat „prietenia fără limite”.
Rusia și-a întețit în ultimul timp atacurile cu drone și rachete asupra unor ținte din Ucraina, ceea ce indică o aprovizionare constantă a armatei sale cu echipamente vitale.
Potrivit Politico Bruxelles Playbook, UE se pregătește acum să sancționeze patru entități chineze despre care consideră că ajută Kremlinul să cumpere bunuri europene cu dublă utilizare. Doi diplomați seniori au confirmat planurile, care au fost raportate anterior de agenția Bloomberg.
De asemenea, pe listă s-ar mai afla câte o companie din Kazahstan, Thailanda, Turcia, Sri Lanka, India și Serbia, precum și alte 11 din Rusia – în total 21 de noi entități sancționate. Drept urmare, companiilor europene li se va interzice să aibă legături cu acestea.
Includerea unor companii din China pe lista sancțiunilor marchează un pas important din partea europenilor. UE s-a ferit până acum să evidențieze în mod explicit această țară, răspunzând astfel îngrijorilor unor state membre precum Germania, care dezvoltă relații comerciale majore cu China.
Politico reamintește însă că în cursul summitului euro-chinez din decembrie, de la Beijing, președintele Consiliului UE, Charles Michel, l-a informat pe președintele Xi Jinping că Europa a întocmit o listă de companii suspectate că furnizează Rusiei bunuri cu utilizare militară și civilă.
Anterior, UE și G7 au interzis propriilor companii să exporte bunuri cu dublă utilizare, cum ar fi microelectronica sau chiar rulmenți cu bile. Dar intermediari din alte țări precum Emiratele Arabe Unite, Serbia, Kazahstan și China și-au făcut rapid apariția, cumpărând cantități mari de produse europene, pentru a le re-exporta în China.
Un studiu al Institutul KSE, un think-tank atașat Școlii de Economie din Kiev, a relevat faptul că firmele din China și Hong Kong rămân cei mai importanți intermediari pentru transporturile de tehnologii supuse sancțiunilor occidentale. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre producătorii originali ai produselor și tehnologiilor sunt din Statele Unite.
Cei 27 urmează a conveni asupra noului pachet de sancțiuni în această săptămână.