Comisia Europeană își reia rolul de gardian fiscal
Într-o mișcare care a stârnit controverse, Comisia Europeană a reluat recent rolul său de gardian fiscal, avertizând oficial opt dintre statele membre cu privire la deficitele bugetare excesive. Această intervenție fiscală a fost suspendată în timpul pandemiei de COVID-19, dar acum a fost reluată, într-un moment delicat pentru multe dintre aceste țări.
Țările mustrate și acuzațiile aduse
Belgia, Franța, Italia, Ungaria, Malta, Polonia și Slovacia au fost criticate pentru incapacitatea lor de a-și echilibra conturile. În același timp, România a fost acuzată de ignorarea avertismentelor anterioare ale UE privind risipa. Aceste acuzații vin într-un moment în care Franța se pregătește pentru alegeri legislative importante, iar oficialii UE încearcă să fie realeși.
Provocările structurale și așteptările UE
Comisarul european Valdis Dombrovskis a declarat că provocările structurale de lungă durată frânează competitivitatea UE. El a adăugat că așteaptă cu nerăbdare să primească planuri fiscale naționale structurate din partea statelor membre, care să reducă datoria și deficitul și să reflecte recomandările recente ale UE.
Situația României
România, care în 2020 a fost sfătuită de Consiliul UE să implementeze cu rigurozitate măsuri de corectare a dezechilibrului bugetar, este acum singura țară din UE despre care Bruxelles-ul consideră că are un dezechilibru macroeconomic excesiv. Se așteaptă ca anul viitor România să aibă cel mai mare deficit din UE, de 7% din PIB.
Normele fiscale ale UE și situația altor țări
Normele fiscale ale UE, introduse odată cu moneda comună în anii ’90, prevăd că dezechilibrul pozițiilor fiscale naționale nu ar trebui să depășească 3% din PIB, iar datoria totală ar trebui să se situeze sub 60%. Alte țări, precum Estonia, Spania, Finlanda, Slovenia și Cehia, par să fi scăpat la limită de cenzură, cu încălcări minore sau temporare ale normelor bugetare.
Reacții și consecințe politice
Demersul Comisiei Europene este probabil să stârnească reacții puternice, în special în Franța, unde ratingul de credit a fost recent retrogradat și unde vor avea loc alegeri legislative anticipate. În Belgia, unde deficitul va fi de aproape 5% anul viitor, premierul liberal Alexander De Croo și-a anunțat demisia după un rezultat electoral dezamăgitor.
Procesul de discuții și analize
Măsura luată de Comisia Europeană deschide un proces de discuții și analize care va dura luni de zile. În decembrie, se așteaptă ca miniștrii de finanțe să aprobe recomandările formale pentru ca țările care cheltuiesc mult să își corecteze dezechilibrele.
Sursa: euractiv.ro