Corupția Cruntă își Întinde Tentaculele
Încă o dată, scena globală a corupției rămâne încremenită într-un statu quo toxic. Pentru al doisprezecelea an consecutiv, media globală IPC rămâne la un mizerabil 43, cu peste două treimi din țările lumii având scoruri sub 50. Aceste cifre sunt martorele unui comportament dezgustător, unde corupția și abuzurile se perpetuează fără rușine.
Legătura Funestă între Justiție și Corupție
Conform indicelui statului de drept, lumea se prăbușește într-o spirală a degradării sistemelor de justiție. Țările cu cele mai mici scoruri la acest indice au de asemenea scoruri de-a dreptul penibile la IPC, subliniind astfel o legătură bolnavă între accesul la justiție și corupție.
În Europa de Vest și UE, Ungaria (42), Bulgaria (45) și România (46) sunt recunoscute ca fiind cele mai corupte țări, cu deficiențe substanțiale ale statului de drept. Într-un paradis al corupției, Danemarca se distinge ca fiind cea mai anticoruptă țară de pe glob pentru al șaselea an la rând, cu un scor în creștere de la 88 la 90.
Subminarea Statului: O Amenințare pentru Lupta împotriva Corupției
În 2023, scorul mediu al indicelui de percepție a corupției (IPC) pentru regiunea Europei de Vest și UE a scăzut la 65, marcând un moment nefast în ultimul deceniu. Deși aceasta rămâne regiunea cu cel mai mare punctaj în IPC, măsurile anticorupție robuste continuă să fie subminate de subminarea controlului și echilibrului în stat.
Erodarea integrității politice contribuie la scăderea încrederii publice în capacitatea țărilor de a face față provocărilor continue, ceea ce înseamnă că eforturile de combatere a corupției au stagnat sau au scăzut în mai mult de trei sferturi din țările din regiune.
Reducerea la Tăcere a Criticilor: O Arma a Corupților
Responsabilitatea redusă și corupția politică subminează statul de drept într-o regiune în care oamenii își pierd încrederea în instituțiile lor. În cazurile cele mai grave, grupurile de interese restrânse dețin controlul asupra deciziilor politice, iar guvernele vânează jurnaliștii, avertizorii și alte organe de supraveghere.
Justiția, Subminată și în Democrații și în Dictaturi
Regimurile autoritare, dar și liderii democratici care subminează justiția, contribuie la creșterea impunității față de corupție și, în unele cazuri, chiar o încurajează prin înlăturarea consecințelor pentru cei care au greșit. Impactul acțiunilor lor este evident în țări din întreaga lume: de la Venezuela (13) până la Tadjikistan (20).
Corupția, O Epidemie Globală
IPC clasează 180 de țări și teritorii după nivelurile percepute de corupție în sectorul public pe o scară de la zero (foarte corupt) la 100 (foarte curat). În acest decor mizerabil, Danemarca (90) se impune drept o insulă a integrității, ocupând primul loc în clasament pentru al șaselea an consecutiv. Pe de altă parte, Somalia (11), Venezuela (13), Siria (13), Sudanul de Sud (13) și Yemen (16) ocupă locurile de jos ale indexului, fiind printre cele mai corupte țări.
Corupția, O Boală Greu de Stârpit
Justiția și instituțiile de aplicare a legii independente, transparente și bine dotate cu resurse sunt esențiale pentru a ține sub control corupția. În același timp, prevenirea abuzului de putere politică, a mitei și a altor forme de corupție care influențează sistemele de justiție este esențială pentru asigurarea eficacității acestora.
Sursa: EuropaLibera