Platforma de comerț online Temu, în vizorul Comisiei Europene
Într-o lume în care comerțul online a devenit o normă, protecția consumatorilor este o prioritate absolută. În acest context, Comisia Europeană și autoritățile naționale din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv din România, au pus în atenție platforma de comerț online Temu, solicitându-i să respecte legislația UE privind protecția consumatorilor.
Investigația asupra practicilor Temu
Rețeaua de cooperare pentru protecția consumatorilor (rețeaua CPC), din care face parte și ANPC din România, a notificat platforma Temu cu privire la practicile sale care încalcă legislația UE privind protecția consumatorilor. Temu, aplicație lansată de Colin Huang, unul dintre cei mai bogați oameni din China, este în prezent investigată de Comisia Europeană. Aceasta a solicitat platformei să furnizeze informații detaliate despre măsurile pe care le-a luat împotriva comercianților care vând ilegal produse prin platformă.
Practicile Temu care încalcă legislația UE privind protecția consumatorilor
Rețeaua CPC a identificat mai multe practici ale Temu, despre care consideră că încalcă regulile UE privind protecția consumatorilor. Printre acestea se numără reducerile false, vânzarea sub presiune, gamificarea forțată, informațiile lipsă și înșelătoare, recenziile false și datele de contact ascunse. Toate aceste practici pot induce în eroare consumatorii sau pot influența în mod necorespunzător deciziile lor de cumpărare.
Consecințele nerespectării legislației UE privind protecția consumatorilor
În funcție de răspunsul Temu, rețeaua CPC se poate angaja într-un dialog cu această companie. Dacă Temu nu răspunde, autoritățile naționale pot lua măsuri de asigurare a respectării legislației pentru a garanta conformitatea. Aceasta include posibilitatea de a aplica amenzi pe baza cifrei de afaceri anuale a Temu în statele membre în cauză.
Sursa: StartupCafe