Hezbollah este o problemă pentru întreaga lume.

Hezbollah: O amenințare globală

În 2006, Hezbollah a declanșat un război de 34 de zile, provocând haos în Liban și traumatizând Israelul. Rezoluția ONU care a urmat, teoretic, ar fi trebuit să dezarmeze miliția teroristă și să mențină forțele sale departe de frontieră. Cu toate acestea, niciunul dintre obiectivele rezoluției nu a fost realizat, potrivit lui Bret Stephens, jurnalist la New York Times.

În pragul unui nou război

Autoamăgirea comunității internaționale și voința patronilor Hezbollah de la Teheran ne-au adus în punctul în care ne aflăm acum – în pragul unui război care ar putea depăși în intensitate conflictul din Gaza. Întrebarea care se pune este dacă lecțiile învățate din războiul din 2006 ne pot îndrepta spre un deznodământ mai bun de data aceasta.

Strategia versus tactica

Prima lecție pe care o putem învăța este că geniul tactic nu poate substitui o strategie solidă. În 2006, forțele aeriene ale Israelului, acționând pe baza unor informații excelente de la serviciile secrete, au reușit să anihileze numeroase rachete cu rază lungă ale Hezbollahului. Însă, după această mutare inițială, Israelul nu a avut o strategie clară de a continua războiul.

Hezbollah nu este inamicul principal

A doua lecție este că Hezbollah nu este inamicul principal al Israelului, ci Iranul. Hezbollah, la fel ca Hamas în Gaza și gruparea Houthi în Yemen, sunt doar tentaculele caracatiței a cărei cap este Teheranul. Israelul riscă să-și epuizeze forțele într-o luptă secundară dacă se concentrează doar pe Hezbollah.

Poporul libanez nu este inamicul

A treia lecție este că poporul libanez nu trebuie să fie transformat în inamic. Majoritatea populației libaneze nu agreează Hezbollah, care le-a deturnat practic țara și le-a transformat mare parte a teritoriului în țintă militară.

ONU și rolul său

A patra lecție este că ONU trebuie ținută la distanță. Rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt războiului din 2006, a eșuat în încercarea de a împiedica Hezbollah să-și plaseze forțele în apropierea frontierei cu Israelul.

Rolul SUA în criză

A cincea lecție este că rolul adecvat al SUA în criză nu este să caute o soluție diplomatică, ci să ajute Israelul să învingă. Hezbollah a fost responsabilă pentru uciderea a numeroși americani înainte de atentatele Al Qaeda din 11 septembrie 2001.

Israelul și Hezbollah: două tabere opuse

A șasea lecție este că nu putem privi bătăliile Israelului ca pe niște chestiuni regionale, îndepărtate de preocupările fundamentale ale Americii. În acest conflict, Israelul se află de partea noastră, iar Hezbollah este în tabăra inamică.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA