Google dat în judecată de Departamentul de Justiție al SUA, reacția companiei.

Google în vizorul Departamentului de Justiție al SUA

Într-o mișcare fără precedent, Departamentul de Justiție al Statelor Unite (DOJ) și un grup de procurori generali din diverse state americane au declanșat o acțiune în justiție împotriva gigantului tehnologic Google. Acuzațiile aduse se concentrează pe presupusa monopolizare a pieței căutărilor online de către Google, care, conform Newsweek, controlează aproximativ 90% din această piață.

Acuzații de practici anticoncurențiale

Magistrații din cadrul Departamentului de Justiție susțin că Google a recurs la practici anticoncurențiale, plătind sume colosale marilor companii pentru a deveni furnizorul implicit de căutare pe smartphone-uri și browsere web. Această strategie ar fi împiedicat alte companii să concureze pe piața căutărilor online.

Decizia finală, încă în așteptare

În acest moment, nu a fost luată o decizie definitivă în acest caz. Judecătorul ar putea veni cu recomandări privind modul în care Google ar trebui să încheie contracte cu alte companii sau ar putea merge mai departe. Google are dreptul de a face apel la sentință, iar decizia finală ar putea fi luată de Curtea Supremă a Statelor Unite.

Google se apără

Google nu stă deoparte și se pregătește să conteste decizia. Kent Walker, președintele Google pentru afaceri globale, a citat părți ale hotărârii în care judecătorul Mehta a descris motorul de căutare al companiei ca fiind superior concurenților săi. Walker a subliniat că decizia recunoaște superioritatea motorului de căutare Google, dar concluzionează că nu ar trebui să li se permită să-l facă ușor disponibil.

Apărarea Google

Google s-a apărat susținând că oferă pur și simplu un serviciu mai bun consumatorilor decât alte motoare de căutare. Avocații companiei au indicat produse precum Bing de la Microsoft ca fiind inferioare celor de la Google și au susținut că faptul că Google este motorul implicit pe dispozitive nu constituie încălcări ale antitrust. Ei au susținut, de asemenea, că judecătorul ar trebui să adopte o definiție mai largă a pieței de căutare, prezentând Google doar ca unul dintr-o gamă de servicii pe care oamenii le folosesc pentru a căuta pe internet.

Google, acuzat de ștergerea comunicațiilor interne

Un alt punct de dispută în timpul procesului a fost istoricul Google de ștergere a comunicațiilor interne și de a avea chat-urile setate automat pentru a nu păstra istoricul mesajelor. Guvernul a susținut că Google ar fi șters în mod intenționat mesaje care i-ar putea fi nefavorabile în timpul procesului, acuzație pe care Google a negat-o.

Google, liderul incontestabil al căutărilor online

Google este cel mai popular motor de căutare din lume. Un studiu realizat de firma de investiții BOND a arătat că Google procesează aproximativ 8,5 miliarde de căutări pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ dublul numărului de căutări pe care le efectua în urmă cu 12 ani.

Sursa: Digi24