Curtea de Justiție UE condamnă Comisia Europeană pentru lipsă de transparență.

Transparența în achizițiile de vaccinuri: o problemă europeană

Într-o decizie recentă, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a criticat Comisia Europeană pentru modul în care a gestionat accesul public la informațiile privind contractele de achiziție pentru vaccinurile anti-COVID. CJUE a subliniat că Comisia nu a oferit publicului un acces suficient de larg la aceste contracte, o decizie care a fost contestată de mai mulți europarlamentari și de persoane fizice.

Refuzul de a face publice declarațiile privind conflictele de interese

În plus, CJUE a evidențiat nereguli în ceea ce privește refuzul Comisiei de a face publice declarațiile privind conflictele de interese ale membrilor executivului european care au negociat achizițiile de la companiile farmaceutice. Această decizie a fost luată în urma solicitărilor adresate Comisiei în 2021 pentru acces la toate documentele care ar fi permis înțelegerea termenilor și condițiilor de achiziție și „asigurarea protecției interesului public”.

Accesul parțial la informații: o decizie controversată

Comisia a acceptat doar un „acces parțial” la informațiile respective, publicând pe internet versiuni cenzurate ale documentelor. Această decizie a fost anulată de judecătorii europeni, care au emis două hotărâri în care dau în parte dreptate reclamanților, subliniind că deciziile Comisiei „conțin nereguli”.

Achizițiile de vaccinuri: o problemă de transparență

Achizițiile de vaccinuri datează din 2020 și 2021, când Comisia Europeană a negociat cu companiile farmaceutice în numele celor 27 de state membre ale Uniunii. În acest context, instanța a reamintit că, la scurt timp după ce pandemia s-a extins în Europa în primăvara lui 2020, „au fost deblocate circa 2,7 miliarde de euro pentru efectuarea unei comenzi ferme pentru mai mult de un miliard de doze de vaccin”.

Investigații paralele privind lipsa de transparență

În paralel cu recursurile în justiția europeană privind lipsa de transparență, parchetul european a deschis la rândul său o anchetă în octombrie 2022, tot pentru respectivele achiziții controversate. Înainte de aceasta, în 2021, ziarul New York Times dezvăluise un schimb de mesaje scrise între președinta CE, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

Refuzul de a dezvălui conținutul mesajelor: o atitudine criticată

Serviciile Comisiei au refuzat cererea unui jurnalist de a afla conținutul mesajelor, iar ombudsmanul european a criticat această atitudine în vara lui 2022. Această situație subliniază necesitatea unei abordări mai transparente în ceea ce privește gestionarea informațiilor privind achizițiile de vaccinuri la nivel european.

Sursa: Digi24