Ciprul a aprobat cablul submarin cu Grecia.

Un pas major în eliminarea izolării energetice a Ciprului

Într-o mișcare istorică, Guvernul cipriot a aprobat implementarea unui proiect de interconectare electrică între Cipru și Grecia, prin intermediul unui cablu submarin. Această decizie, anunțată de ministrul cipriot al Energiei, Giorgos Papanastasiou, reprezintă un pas semnificativ în eliminarea izolării energetice a Ciprului, prin interconectarea sistemului național cu sistemele transeuropene.

Un proiect de anvergură cu impact major

Proiectul, care va beneficia de finanțare de la UE în valoare de 657 de milioane de euro, va avea un impact major asupra securității energetice și dezvoltării economice a Ciprului. Cablul electric submarin, care va avea o lungime de 1.240 de kilometri și va fi instalat la o adâncime de 3.000 de metri, va fi cel mai lung și va fi instalat la cea mai mare adâncime din lume.

Implicațiile financiare ale proiectului

În ceea ce privește finanțarea proiectului, a fost stabilită că entitatea care va realiza proiectul va recupera o parte din costurile de implementare, urmând ca în perioada 2025 – 2029 să fie alocată o sumă de 25 milioane pe an din fonduri de stat și în special din sistemul de licitare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. În plus, consumatorii nu vor fi taxați în mod direct pe perioada de 5 ani a lucrărilor de construcție.

Riscuri și incertitudini

Există, totuși, și unele incertitudini. Dacă interconectarea nu va fi finalizată în cursul anului 2029, finanțarea proiectului Great Sea Interconnector va fi suspendată de Nicosia, urmând a fi reluată – pe cheltuiala consumatorilor – după ce proiectul va fi operațional. În plus, guvernul grec a acceptat să-și asume 50% din riscul unei situații de urgență care ar duce la întreruperea proiectului.

Interesul internațional pentru proiect

Proiectul a atras deja interesul internațional, cu compania energetică de stat Taqa din Abu Dhab, un gigant energetic prezent în 14 țări și deținând active de 52,8 miliarde de dolari, manifestându-și interesul față de acesta. Cu toate acestea, nu s-a anunțat încă o decizie cu privire la posibilitatea ca Republica Cipru să participe încă de la început la proiectul de interconectare electrică cu o sumă de 100 de milioane de euro.

Sursa: Euractiv.ro