China intensifică spionajul la nivel global.

Operațiunile de spionaj ale regimului lui Xi Jinping: o amenințare globală

Într-o lume în care tehnologia și informația sunt puterea supremă, regimul lui Xi Jinping își consolidează poziția prin operațiuni de spionaj la scară largă. Acestea sunt menite să destabilizeze rivalii și să caute inovații, într-un efort de a menține controlul asupra unei economii în încetinire. În acest context, FBI avertizează că hackerii chinezi depășesc cu mult resursele occidentale, potrivit publicației Infobae.

Beijingul și strategia sa de spionaj

Guvernele occidentale avertizează că Beijingul desfășoară activități de spionaj la o scară fără precedent. Agențiile de securitate, companiile private și cetățenii chinezi sunt mobilizați pentru a submina statele rivale și a consolida economia chineză. Această strategie urmărește să consolideze controlul șefului regimului, Xi Jinping, pe fondul încetinirii economice a țării.

Atacurile cibernetice ale Chinei

În septembrie, FBI a dezvăluit că o companie legată de statul chinez a penetrat 260.000 de dispozitive conectate la internet, inclusiv camere și routere în Statele Unite, Regatul Unit, Franța și România. În plus, o investigație a Congresului SUA a indicat că macaralele de marfă folosite în porturile țării conțin tehnologie care ar permite guvernului chinez să le controleze de la distanță.

Implicațiile operațiunilor de spionaj chinez

Confruntate cu imposibilitatea opririi operațiunilor chineze, agențiile occidentale îndeamnă companiile și cetățenii să ia măsuri de precauție extreme în interacțiunile lor cu China. Cu toate acestea, având în vedere interdependența economică globală, limitarea acestei amenințări este o sarcină complexă, explică Calder Walton, expert în securitate națională la Harvard Kennedy School of Government.

Rețeaua de spionaj a Chinei

De când Xi a preluat puterea, în 2012, el a subliniat importanța securității naționale, implicând atât oficialii, cât și cetățenii în apărarea intereselor chineze. Această politică a permis Chinei să dezvolte o rețea de spionaj a cărei amploare depășește chiar și operațiunile Kremlinului din timpul Războiului Rece, potrivit experților.

Consecințele operațiunilor de spionaj ale Chinei

Încetinirea economică sub conducerea autoritară a lui Xi crește presiunea asupra aparatului de spionaj al Chinei pentru a procura inovații tehnologice și a reprima disidenții, atât în țară, cât și în străinătate. Exemplele de activități de spionaj chinezesc sunt variate și includ atât atacuri cibernetice, cât și infiltrări în instituții străine.

Confruntarea cu spionajul chinez

Occidentul a încercat să contracareze amenințarea cu măsuri precum interzicerea utilizării de către Huawei în infrastructura de telecomunicații și impunerea de tarife comerciale. Cu toate acestea, rămâne nevoia de a echilibra colaborarea economică cu confruntarea cu privire la spionaj.

Sursa: Rador Radio România