Blitz-ul Eurojust a blocat programele malware furau date.

Operațiunea globală de anihilare a infostealerilor

Într-o lume în care datele personale sunt la fel de valoroase ca aurul, infractorii cibernetici, cunoscuți sub numele de infostealeri, au devenit o amenințare omniprezentă. Într-o acțiune fără precedent, forțele de ordine din întreaga lume au lansat un blitz global, rezultând în închiderea serverelor utilizate de acești hoți de date. Aceștia foloseau un software rău intenționat, cunoscut sub numele de malware, pentru a fura date personale și a comite infracțiuni cibernetice.

Coordonarea internațională și implicarea Eurojust

Acțiunea a fost coordonată de Eurojust, agenția Uniunii Europene dedicată cooperării judiciare, și a implicat autoritățile din Statele Unite, Țările de Jos, Belgia, Portugalia, Marea Britanie și Australia. În centrul acestei operațiuni se aflau serverele a doi hoți de date notorii, RedLine și Meta, care au vizat milioane de utilizatori din întreaga lume, devenind una dintre cele mai mari platforme de malware la nivel global.

Modul de operare al infostealerilor

RedLine și Meta au reușit să fure date personale de pe dispozitivele infectate, inclusiv nume de utilizatori, parole salvate, adrese, adrese de e-mail, numere de telefon, portofele cu criptomonede și cookie-uri. După recuperarea acestor date, infostealerii le-au vândut pe piețe ilegale altor infractori, care le-au folosit pentru a fura bani, criptomonede și pentru a desfășura activități ulterioare de hacking.

Investigațiile și rezultatele

Investigațiile asupra RedLine și Meta au început după ce victimele au reclamat furtul de date și o firmă de securitate a anunțat autoritățile despre posibilele servere din Țările de Jos legate de software. În urma acestor investigații, s-a descoperit că mai mult de 1.200 de servere din zeci de țări rulau malware-ul. Destructurarea rețelei hoților de informații a avut loc pe 28 octombrie, în timpul unei operațiuni la nivel mondial.

Rezultatele operațiunii și mesajul autorităților

În timpul operațiunii, au fost neutralizate trei servere din Olanda, au fost confiscate două domenii, acuzațiile au fost desecretizate în Statele Unite și în Belgia au fost arestate două persoane. După ce autoritățile au obținut datele și au anihilat serverele, a fost trimis un mesaj către presupușii făptași, inclusiv un videoclip care transmite acestora un mesaj puternic: coaliția internațională de autorități a reușit să obțină date cruciale despre rețeaua lor și le va opri activitățile criminale.

Urmărirea infractorilor și protecția victimelor

Investigațiile vor continua acum asupra infractorilor care folosesc datele furate. În plus, o firmă de securitate privată a lansat un instrument online care permite persoanelor îngrijorate că au căzut victime ale RedLine și Meta să verifice dacă le-au fost furate datele.

Sursa: Euractiv.ro