Urgența Tribunalului pentru Crima de Agresiune împotriva Ucrainei
Într-o lume în care justiția internațională este adesea pusă la încercare, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a subliniat necesitatea imediată a înființării Tribunalului privind crima de agresiune împotriva Ucrainei. În cadrul Conferinței informale a Consiliului Europei, desfășurată la Vilnius, Gorghiu a evidențiat că acest tribunal reprezintă un test crucial pentru comunitatea internațională.
Conferința Informală a Consiliului Europei
La această conferință, miniștrii justiției și alți oficiali din 46 de state au discutat despre importanța tragerea la răspundere a celor vinovați pentru crimele din Ucraina. Gorghiu a subliniat că liderii ruși trebuie aduși în fața justiției, iar acest lucru se poate realiza doar prin înființarea Tribunalului privind Crima de Agresiune.
Apelul pentru înființarea rapidă a Tribunalului
Ministrul Justiției a pledat pentru o abordare rapidă, propunând un acord între Consiliul Europei și Ucraina pentru înființarea acestui Tribunal. În acest context, a fost menționat faptul că 14 state au prezentat probe privind crima de agresiune în peste 2000 de dosare, iar România a avut una dintre cele mai mari contribuții.
Convenția-Cadru a Consiliului Europei privind Inteligența Artificială
În cadrul aceleiași conferințe, Comisia Europeană a semnat Convenția-Cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială, drepturile omului și statul de drept. Gorghiu a subliniat că inteligența artificială este un instrument folosit în propagandă și atacuri hibride pentru a submina drepturile omului și statul de drept. Convenția aduce reguli clare, la nivel mondial, pentru folosirea responsabilă a inteligenței artificiale.
Discuții cu omologii din alte state
Alina Gorghiu a avut discuții cu Veronica Mihailov-Moraru, ministrul justiției din Republica Moldova, cu omologii din Polonia, Adam Bodnar, din Regatul Unit, Shabana Mahmood și din Portugalia, Catarina Sarmento e Castro.
Sursa: news.ro