Alina Gorghiu anunță termen la Curtea de Justiție UE

Termen la Curtea de Justiţie a UE în cazul Prinţului Paul

Într-o dezvăluire recentă, Alina Gorghiu, Ministrul Justiţiei, a anunţat un termen la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Acesta se referă la procedura întrebărilor preliminare cu care a fost sesizată de către instanţa din România, în cazul controversat al Prinţului Paul. Într-o declaraţie fermă, ministrul a subliniat angajamentul de a face toate demersurile necesare pentru a aduce pe fugari în ţară.

Detalii despre procedura întrebărilor preliminare

Ministrul Gorghiu a explicat că procedura întrebărilor preliminare este o sesizare făcută de Curtea de Apel Braşov. Aceasta vizează aspecte privind respectarea legislaţiei UE în materia mandatului european de arestare în cazul predării Prinţului Paul. Gorghiu a subliniat importanţa acestui caz pentru statul român şi a exprimat satisfacţia că solicitarea de a se dezbate în procedură de urgenţă a fost admisă.

Opinia Comisiei Europene

Comisia Europeană a fost în acord cu poziţia statului român, a afirmat Gorghiu. Comisia a propus Curţii să răspundă la întrebările preliminare în sensul că executarea unui mandat european de arestare de către un stat membru nu poate fi refuzată pentru simplu motiv că un alt stat membru a refuzat anterior executarea aceluiaşi mandat emis împotriva aceleiaşi persoane şi pentru aceleaşi fapte. În plus, Comisia a subliniat că un stat membru nu poate refuza executarea unui mandat doar în baza unor pretinse nereguli privind depunerea jurământului de către membrii completului de judecată al instanţei de condamnare, fără a fi constatate deficienţe sistemice sau motive întemeiate şi serioase care să îi încalce persoanei extrădabile un drept fundamental.

Demersurile pentru aducerea fugitivilor în ţară

Ministrul Justiţiei a reiterat angajamentul de a face toate demersurile pentru a aduce pe fugari în ţară. Ea a mulţumit colegilor din Ministerul Justiţiei, instanţei de executare, Poliţiei Române şi tuturor autorităţilor implicate pentru eforturile lor în acest sens.

Cazul Prinţului Paul

Prinţul Paul, în vârstă de 75 de ani, este căutat în România pentru a executa o pedeapsă cu închisoare pentru corupţie. El a fugit din România în 2020, când a fost condamnat la aproape 3 ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie legată de restituirea ilegală a unor bunuri imobiliare din apropierea Bucureştiului, cărora le-a pretins în mod fals proprietatea. În iunie 2022, el a fost prins la Paris, dar o Curte de Apel a refuzat să îl extrădeze în România. Prinţul Paul locuieşte acum în Italia, dar a venit luna trecută în Malta pentru o conferinţă şi a fost reţinut în baza unui mandat european de arestare.

Sursa: news.ro