Condamnarea la moarte a adolescenților: o încălcare a drepturilor omului în Nigeria
Într-o țară în care corupția este la ordinea zilei și unde costul vieții a atins cote alarmante, 29 de adolescenți se află în pragul unei sentințe de moarte. Aceștia au fost trimiși în judecată pentru participarea la un protest împotriva crizei economice din Nigeria. Înainte de a putea pleda, patru dintre ei au leșinat în instanță din cauza epuizării, după ce au fost ținuți în detenție timp de 90 de zile fără mâncare, conform CNN.
Acuzațiile: trădare, distrugere de proprietate și răzvrătire
În total, 76 de protestatari au fost acuzați de 10 infracțiuni, inclusiv trădare, distrugerea proprietății, tulburarea ordinii publice și răzvrătire. Minorii implicați aveau vârste cuprinse între 14 și 17 ani, conform fișei de acuzare consultată de Associated Press.
Legea privind drepturile copilului: o barieră pentru condamnarea la moarte
Akintayo Balogun, un avocat privat cu sediul în Abuja, a subliniat că Legea privind drepturile copilului nu permite ca un copil să fie supus procedurilor penale și condamnat la moarte. „Prin urmare, aducerea minorilor în fața unei instanțe federale este greșită, ab initio, cu excepția cazului în care guvernul este în măsură să dovedească faptul că băieții au toți peste 19 ani”, a declarat Balogun.
Condiții stricte pentru cauțiune
Instanța a acordat cauțiune de 10 milioane de naira (5 900 de dolari) fiecărui inculpat și a impus condiții stricte pe care aceștia trebuie încă să le îndeplinească, a declarat Marshal Abubakar, avocatul unora dintre băieți.
Corupția și sărăcia: problemele fundamentale ale Nigeriei
Deși Nigeria este unul dintre principalii producători de țiței din Africa, rămâne una dintre cele mai sărace țări din lume. Corupția cronică face ca stilul de viață al funcționarilor publici să reflecte rareori cel al populației în general. Politicienii și legislatorii țării, adesea acuzați de corupție, sunt unii dintre cei mai bine plătiți din Africa.
Nigeria: un „punct fierbinte de mare îngrijorare”
Nigeria a fost clasificată drept un „punct fierbinte de mare îngrijorare” într-un raport al agențiilor pentru alimente ale Organizației Națiunilor Unite, deoarece un număr mare de persoane se confruntă sau se preconizează că se vor confrunta cu niveluri critice de insecuritate alimentară acută în țara din Africa de Vest.
Sursa: Digi24