Ungaria speră să obțină sprijinul României pentru PAC după 2027.

Întâlnirea dintre miniștrii Agriculturii din România și Ungaria

Într-o lume în care agricultura este în continuă schimbare și evoluție, miniștrii Agriculturii din România și Ungaria, Florin Barbu și István Nagy, s-au întâlnit pentru a discuta despre viitorul Politicii Agricole Comune (PAC). În cadrul Congresului Fermierilor Europeni, organizat de Copa și Cogeca, cei doi oficiali au abordat o serie de probleme, inclusiv preocupările României cu privire la viitorul PAC.

Impactul războiului din Ucraina asupra agriculturii europene

Efectele războiului din Ucraina continuă să afecteze agricultura europeană. În acest context, miniștrii au discutat despre necesitatea extinderii plafonului de subvenție până în 2025. Florin Barbu a solicitat Comisiei Europene să analizeze urgent problemele cu care se confruntă fermierii și să crească plafonul individual aplicabil sectorului agricol primar la 560.000 de euro per beneficiar.

Propuneri pentru modificarea reglementărilor europene

Unul dintre obiectivele cheie ale României este modificarea reglementărilor europene pentru a include animalele de reproducție ca investiții eligibile în cadrul Fondului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Ministrul Barbu a subliniat importanța acestui aspect, argumentând că creșterea animalelor joacă un rol esențial în asigurarea proteinei necesare pentru alimentația populației.

Controversa privind Politica Agricolă Comună „dedicată”

România a fost singura țară care nu a susținut concluziile Consiliului propuse de președinția maghiară, care a pledat pentru o Politică Agricolă Comună „dedicată”. România a invocat angajamentul insuficient de a egaliza nivelurile plăților PAC între statele membre UE. Ministrul ungar a declarat că înțelege „dificultățile cu care se confruntă țările cu o anumită moștenire istorică”.

Viitorul Politicii Agricole Comune

În ciuda unor puncte de vedere diferite, ambii miniștri au pledat pentru continuarea finanțării dedicate a PAC, cu păstrarea celor doi piloni principali ai săi. Ministrul Barbu a cerut o simplificare a PAC și, în următorul cadru financiar multianual, „un buget semnificativ mai mare” pentru PAC, propunând o creștere „cel puțin la nivelul inflației de până la 1% din PIB”.

Provocările cu care se confruntă sectorul agricol al UE

Sectorul agricol al UE s-a confruntat cu provocări fără precedent în ultimii ani, inclusiv schimbările climatice, inflația, tensiunile geopolitice, perturbările pieței și prețurile ridicate. Lennart Nilsson, președintele Cogeca, a pledat pentru „o abordare mai constructivă și un dialog îmbunătățit”, subliniind că fermierii europeni au simțit recent povara grea a noii legislații care vizează sectorul lor.

Sursa: Euractiv România