Un mediu de afaceri stabil și favorabil.

AmCham România: Viziune și recomandări pentru agenda economică 2024-2028

AmCham România, reprezentând interesele companiilor cu capital american și românesc, a lansat ediția a 7-a a documentului de viziune și recomandări pentru agenda economică în mandatul 2024-2028, intitulat „Priorități pentru România”. Acest document aduce în atenția viitorilor decidenți temele care, în viziunea comunității de afaceri, trebuie să fie centrale în dezbaterile din perioada premergătoare alegerilor și în planurile de guvernare propuse pentru următorii 4 ani.

Obiectivele transversale propuse de AmCham

AmCham România propune cinci obiective transversale care se referă la domenii strategice. Acestea includ continuarea reformelor pentru alinierea politicilor economice și sociale la standardele OCDE, echilibrarea macro-bugetară și un nou model de convergență economică, îmbunătățirea sistemului de educație, dezvoltarea infrastructurii de transport și atragerea și sprijinirea investițiilor în România, cu accent pe investițiile cu valoare adăugată mare.

Recomandări pentru dezvoltarea economică și socială

AmCham România recomandă o serie de măsuri pentru dezvoltarea economică și socială a României. Acestea includ revenirea la un sistem de cotă unică de impozitare, aplicat echitabil și uniform, creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor, optimizarea digitalizării sistemului fiscal, implementarea bugetării multianuale, eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri, și stimularea activităților de cercetare-dezvoltare-inovare.

Provocări și oportunități în domeniul educației

AmCham România subliniază importanța educației ca garanție a dezvoltării celorlalte structuri sociale și economice. Accesul la educație de calitate și alinierea politicilor educaționale cu nevoile pieței muncii sunt condiții esențiale pentru o dinamică economică pozitivă. Principalele provocări ale sistemului de învățământ pe care România trebuie să le depășească sunt analfabetismul funcțional și părăsirea timpurie a școlii.

Infrastructura de transport și investițiile în România

Creșterea economică sustenabilă și susținută nu poate exista în lipsa unui sistem de transport extins, interconectat, rezilient și sigur. Deficitul de infrastructură este unul dintre principalii factori care au dus la pierderea a numeroase oportunități de afaceri, investițiile private fiind direcționate către țările învecinate. România are nevoie de o strategie bine definită pentru atragerea de investiții străine directe (ISD).

Guvernanța corporativă și dezvoltarea sustenabilă

Un cadru solid de guvernanță este esențial pentru atragerea investițiilor și menținerea încrederii în piață. Pentru o economie care țintește o dezvoltare sustenabilă, un cadru legal și instituțional robust, transparent și echitabil este o condiție esențială. În mandatul 2024 – 2028, consolidarea guvernanței corporative trebuie să fie o prioritate.

Sursa: StartupCafe