Trebuie să ne orientăm către producția de armament.

Cancelarul a participat luni la inaugurarea celui mai mare complex industrial de apărare din țară, la Unterlüss, în câmpiile împădurite din nordul Germaniei, unde va fi și o unitate de producție de armament.

Potrivit cancelarului, acesta este un „semnal” pentru europeni, care sunt îndemnați să consolideze baza industrială de apărare a continentului, favorizând comenzile grupate și pe termen lung. „Trebuie (…) să ne orientăm către producția de armament la scară largă”, a subliniat Olaf Scholz.

Cu toate că țările Uniunii Europene au livrat arme în valoare de miliarde de euro către Ucraina, acestea sunt încă departe de a avea capacitatea suficientă pentru a sprijini țara pe termen lung și pentru a-și reface propriile stocuri.

Olaf Scholz a recunoscut că Germania a fost mult timp un exemplu negativ, deoarece politica sa de înarmare „a fost condusă ca și cum ar fi fost vorba de cumpărarea unei mașini”, în timp ce industriile de apărare necesită o planificare pe termen lung pentru a investi în noi capacități.

Rheinmetall vrea să producă până la 700.000 de obuze de artilerie pe an până în 2025, față de 400.000 – 500.000 în acest an, în toate locațiile sale din Europa.

Rheinmetall, cel mai mare producător german de armament „are deja o capacitate mai mare decât cea a Statelor Unite” în ceea ce privește producția de obuze de 155 de milimetri, asigură șeful Rheinmetall, Armin Papperger.

Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmytro Kouleba, a solicitat realizarea unei adevărate „piețe unice” a apărării în UE, însă cele 27 de state membre ale UE încă nu au reușit să o implementeze.

Sursa: RFI Romania