Piețele financiare se revin după prăbușirea burselor de ieri.

Revenirea piețelor financiare după prăbușirea burselor

În urma prăbușirii burselor din data de 5 august 2024, piețele financiare încep să-și revină, investitorii fiind atrași de prețurile mai mici și de oportunitățile de cumpărare care se conturează. Această schimbare de direcție a fost influențată de publicarea unor date economice mai slabe din SUA și de o decizie surprinzătoare a Băncii Japoniei de a crește dobânda cheie. Aceste evenimente au declanșat o scădere a cotațiilor pe piețele financiare globale, care acum încep să se redreseze.

Analiza piețelor financiare

Piețele asiatice și-au revenit, cu indicele Nikkei 225 în creștere cu 10%, iar indicii futures din SUA sunt, de asemenea, orientați în sus. În ciuda unei scăderi de aproape 6% în ultima săptămână, indicele S&P 500 este încă în creștere cu aproape 9% de la începutul anului. Aceste evoluții pozitive sunt susținute de profiturile solide ale companiilor din S&P 500 și de o piață a muncii americană încă puternică. În plus, inflația a scăzut, iar Rezerva Federală a SUA are spațiu de manevră și poate reduce mai rapid ratele dobânzilor pentru a permite mai mult oxigen în sectoarele deficitare, precum cel industrial și sectorul imobiliar, pentru a evita o recesiune.

Percepția investitorilor asupra riscurilor

Într-un sondaj recent, 19% dintre investitorii români și 18% la nivel global au menționat o posibilă recesiune a economiilor mondiale ca fiind un risc semnificativ pentru portofoliile lor. În SUA, 21% dintre investitorii individuali consideră o recesiune a pieței locale drept un risc semnificativ pentru portofoliile lor, imediat după inflație, considerată ca factor de risc de către 30% dintre investitori. Aceste temeri s-au extins la piețele asiatice și europene, inclusiv la bursa românească, declanșând corecții.

Recesiuni și piețe bear

De la cel de-al doilea război mondial, au existat unsprezece recesiuni în SUA, cu o durată medie de 10 luni. Cauzele variază de la criza financiară și efectul de levier (2007) la sectoare specifice (prăbușirea sectorului tehnologiei în 2001) sau alte probleme, precum pandemia (2020) sau șocul petrolier (anii 1970). Cele mai multe piețe bear, sau cu scăderi de 20% ale indicilor, coincid cu recesiunile economice. În medie, o piață bear durează 19 luni și scade cu 38%. În schimb, o piață ascendentă medie durează de aproape patru ori mai mult, este de patru ori mai mare și se bazează, de obicei, pe inflația și ratele dobânzilor mai scăzute din perioada de recesiune.

Decizia Fed și impactul asupra economiei

Investitorii se tem că decizia Fed de a amâna prima scădere a ratei dobânzii ar putea afecta în mod negativ economia. Cu toate acestea, am văzut răspunsuri din partea membrilor Fed care au dat asigurări că au instrumentele necesare pentru a evita acest lucru. De asemenea, scăderile prețurilor acțiunilor companiilor cu capitalizare de piață mare ar putea să le facă mai atractive și este posibil să asistăm la o revenire tehnică. De fapt, conform sondajului eToro Retail Investor Beat, 69% dintre investitorii globali au declarat că au numerar în portofolii. Acest lucru înseamnă că au acumulat numerar pentru posibile corecții care ar putea aduce prețurile acțiunilor care sunt solide din punct de vedere fundamental la niveluri interesante de cumpărare după raliul prelungit.

Sursa: StartupCafe.ro