MJ, după discuţii despre digitalizare

Un pas spre digitalizarea justiției: Cedarea contului de administrare a domeniului just.ro către Înalta Curte de Casație și Justiție

Într-o lume în care digitalizarea devine o necesitate, și sistemul judiciar român își face loc în era tehnologică. În urma unor discuții cu partenerii implicați în procesul de digitalizare a sistemului judiciar, Ministerul Justiției a propus cedarea contului cu cele mai ridicate drepturi de administrare a domeniului just.ro către Înalta Curte de Casație și Justiție. Această propunere a fost agreată de minister, Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Un consens la nivel de principiu

Secția pentru judecători a CSM a subliniat că s-a agreat, la nivel de principiu, că sistemul preconizat a fi dezvoltat nu poate rămâne să fie gestionat în cadrul puterii executive, ci trebuie transferat la autoritatea judecătorească. În acest context, una dintre variantele posibile ar putea implica Înalta Curte de Casație și Justiție.

Reuniunea partenerilor instituționali pentru digitalizarea sistemului judiciar

Ministerul Justiției a găzduit o reuniune a partenerilor instituționali implicați în procesul de digitalizare a sistemului judiciar. La întâlnire au participat ministrul Alina Gorghiu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Denisa Stănișor, procurorul general al României, Alex Florența, Liviu Odagiu, Narcis Erculescu și Claudiu Drăgușin, membri ai Secției de Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, George Șerban, secretar de stat în Ministerul Justiției, împreună cu specialiștii la nivel tehnic.

Proiectele de digitalizare și beneficiile lor

Proiectele de digitalizare au beneficiat de finanțare europeană și au fost asumate de Ministerul Justiției în parteneriat cu Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Public. Partenerii au fost consultați permanent încă de la momentul realizării analizei inițiale pentru dezvoltarea viitorului sistem de management electronic al cauzelor. ECRIS V este pilonul central de arhitectură digitală în raport cu care au fost proiectate și dezvoltate celelalte aplicații specifice sistemului judiciar.

Digitalizarea: cheia pentru creșterea calității serviciului public

Digitalizarea reprezintă cheia pentru creșterea calității serviciului public oferit cetățenilor și a actului de justiție. Viitorul sistem ECRIS V propune o arhitectură centralizată care permite interacțiunea digitală atât cu justițiabilii, cât și cu orice alt sistem informatic de interes pentru activitatea judiciară, administrat de instituții guvernamentale sau de profesii juridice conexe.

Propunerea Ministerului Justiției: cedarea contului de administrare a domeniului just.ro către Înalta Curte de Casație și Justiție

În urma analizei mai multor scenarii de lucru, soluția tehnică propusă de Ministerul Justiției în vederea reluării în parametrii normali a activității instanțelor a fost aceea de cedare a contului cu cele mai ridicate drepturi de administrare a domeniului just.ro către Înalta Curte de Casație și Justiție, instituție a autorității judecătorești consacrată la nivel constituțional. Propunerea a fost agreată de partenerii Ministerul Justiției, Parchetul Înaltei Curți de Casație și Consiliul Superior al Magistraturii.

Secția pentru judecători a CSM: minuta întâlnirii nu a fost semnată și nici agreată

Secția pentru judecători a CSM a transmis, într-un alt comunicat de presă, că minuta întâlnirii nu a fost semnată și nici agreată. Consiliul Superior al Magistraturii ia act cu surprindere de poziția exprimată de Ministerul Justiției, care a prezentat public un conținut al discuțiilor ce comportă nuanțări semnificative.

CSM: Sistemul preconizat a fi dezvoltat trebuie transferat la autoritatea judecătorească

CSM a subliniat că ceea ce s-a agreat în cadrul discuțiilor respective, la nivel de principiu, a fost faptul că sistemul preconizat a fi dezvoltat nu poate rămâne să fie gestionat în cadrul puterii executive, ci trebuie transferat la autoritatea judecătorească, una dintre variante putând implica și Înalta Curte de Casație și Justiție.

CSM: Continuarea discuțiilor la nivel tehnic

Reprezentanții Secției pentru judecători au menționat că s-a agreat continuarea discuțiilor la nivel tehnic, în cadrul unui grup de lucru, precum și transmiterea către minister a poziției scrise a Consiliului, conținând o analiză legislativă și tehnică în care să fie reliefate soluțiile propuse.

Sursa: news.ro