AI Act: Un nou regulament pentru angajatorii din România
În vara anului 2024, a intrat în vigoare un nou regulament care schimbă modul în care angajatorii din România abordează procesul de recrutare. Regulamentul privind Inteligența Artificială (AI Act) aduce o serie de schimbări semnificative, impunând angajatorilor să țină cont de două aspecte esențiale atunci când decid să implementeze o soluție de tip IA în procesul intern de angajări.
AI Act: Protejarea drepturilor fundamentale ale candidaților
AI Act a fost conceput cu scopul de a proteja drepturile fundamentale ale candidaților în procesul de recrutare. Regulamentul impune furnizorilor de soluții AI în resurse umane și utilizatorilor finali să respecte o serie de criterii și reguli clare în construcția unei soluții de recrutare bazate pe AI. Astfel, se urmărește prevenirea încălcării drepturilor fundamentale ale candidaților prin soluții de recrutare bazate pe AI care nu se conformează unor reguli bine stabilite.
AI Act: Clasificarea soluțiilor AI în funcție de gradul de risc
AI Act clasifică soluțiile AI în funcție de gradul de risc, fiind esențial pentru beneficiari să aibă la îndemână criterii de alegere. Regulamentul merge până la a interzice utilizarea soluțiilor AI care analizează sau monitorizează caracteristici sau trăsături emoționale ale candidaților la angajare și acordă o foarte mare atenție respectării drepturilor fundamentale ale omului.
AI Act: Patru categorii de risc
Regulamentul definește patru categorii de risc: sisteme de IA cu risc inacceptabil (interzise), sisteme IA cu risc ridicat, sisteme de IA cu risc limitat și sisteme de IA cu risc minim. Fiecare categorie are reguli specifice de conformitate, transparență, responsabilitate și monitorizare.
AI Act: Abordarea și prevenirea riscurilor
AI Act detaliază modul de abordare și prevenire a riscurilor cu cea mai mare probabilitate de apariție, precum discriminarea și părtinirea, supravegherea și pierderea confidențialității, răspunderea și responsabilitatea. Regulamentul cere ca entitățile care dezvoltă și implementează IA să fie trasabile și să poată fi trase la răspundere în caz de incidente sau erori.
AI Act: Două aspecte esențiale pentru angajatori
Angajatorii trebuie să țină cont de două aspecte esențiale atunci când decid să implementeze o soluție de tip AI în procesul intern de recrutare: analiza în acord cu prevederile noului regulament CE a oricărei soluții AI propusă de către provideri și alegerea celei mai puțin expuse soluții la una dintre cele trei categorii de riscuri identificate de către analiștii comisiei – ridicat, moderat și scăzut.
AI Act: Recomandări pentru companii
Companiile sunt îndemnate să urmeze o serie de pași, obligatorii în contextul apariției Act AI, bazați pe adaptabilitate, conformitate și independența de soluțiile AI. Este recomandat ca soluția AI să fie auditată la fiecare șase luni pentru a se asigura că performanța rămâne conformă cu reglementările.
Sursa: StartupCafe.ro