Revolut: O nouă eră financiară în România
Într-o lume în care digitalizarea este la ordinea zilei, Revolut, aplicația financiară cu peste 4 milioane de utilizatori în România, face un pas semnificativ înainte. Într-un comunicat oficial, compania anunță implementarea progresivă a IBAN-ului local românesc propriu, un demers care va începe în ultimul trimestru al anului 2024.
Revolut Bank UAB: O prezență digitală integrală
IBAN-ul local românesc va fi furnizat de către sucursala din România a Revolut Bank UAB, companie înregistrată în Lituania. Această actualizare a IBAN-urilor locale, prin participarea la schemele locale de plăți, va răspunde nevoilor financiare în creștere ale clienților români și va continua diversificarea portofoliului de produse bancare.
Revolut: O forță globală în creștere
România se situează pe locul doi la nivel global, după numărul de clienți retail ai Revolut, și pe primul loc în Uniunea Europeană. În ultimele 12 luni, Revolut a deschis sucursale locale în Irlanda, Franța, Spania și Olanda. Sucursala din România, precum și cele din alte piețe cheie, vor deveni operaționale până la finalul anului.
Revolut: O prezență digitală integrală
În 2022, Revolut a inițiat demersurile de reglementare pentru înființarea unei sucursale locale în România, fiind înregistrată în Registrul Instituțiilor de credit în categoria „Sucursale ale instituțiilor de credit din alte state membre”, administrat de Banca Națională a României. Sucursala Revolut va începe să funcționeze efectiv în decembrie 2024, asigurând în continuare o prezență integral digitală a serviciilor bancare.
Revolut: O garanție pentru depozitele clienților
Compania dă asigurări că „depozitele clienților vor continua să fie garantate până la 100.000 de euro de Fondul Lituanian de Garantare a Depozitelor”. Revolut Bank operează pe 30 de piețe din Spațiul Economic European (SEE) și subliniază că „este autorizată și reglementată de Banca Centrală Europeană și de Banca Lituaniei”.
Revolut: Un ecosistem financiar complet
„Am evoluat mult în ultimii ani, maturizându-ne rapid oferta și trecând de la a fi un card de călătorie de încredere pentru utilizatorii noștri la un ecosistem complet de inovații financiare cu un portofoliu puternic de produse bancare în centrul ofertei noastre”, a adăugat Mariia Lukash, head of growth Revolut pentru regiunea Europei Centrale și de Est.
Revolut: Un proces de migrare fără fricțiuni
În contextul implementării IBAN-ului local, Revolut promite că „migrarea va fi lină și fără fricțiuni, în timp ce experiența clientului va rămâne neschimbată”. Serviciile legate de conturile de plăți utilizate de clienți vor fi furnizate prin intermediul sucursalei din România.
Revolut: Un proces de actualizare a informațiilor personale
Deoarece legislația românească se va aplica în cazul conturilor clienților, utilizatorii existenți vor trebui să își actualizeze informațiile personale și să se identifice în timpul procesului de migrare. Aceștia vor trebui să reconfirme citirea tuturor documentelor cu termeni și condiții pentru produsele pe care le folosesc, deoarece acestea vor fi aliniate cu legislația din România, care acum se va aplica și va proteja clienții.
Sursa: StartupCafe.ro