Impactul schimbărilor climatice asupra agriculturii: O privire asupra crizei uleiului de măsline din Italia
Într-o lume în care schimbările climatice nu mai sunt o amenințare îndepărtată, ci o realitate cu care ne confruntăm zi de zi, consecințele acestora devin tot mai evidente și mai devastatoare. Un exemplu concret este situația dramatică cu care se confruntă agricultura în Italia, unde căldura extremă și seceta au pus în pericol producția de ulei de măsline, un ingredient esențial în bucătăria italiană.
Regiunea Puglia: Epicentrul crizei uleiului de măsline
Regiunea Puglia, responsabilă pentru aproximativ jumătate din producția națională de ulei de măsline, a fost una dintre cele mai afectate de temperaturile ridicate și de lipsa apei. Repercusiunile asupra culturilor locale sunt severe, cu o recoltă de noiembrie care se preconizează a fi mult mai mică decât cea de anul trecut. Pietro Leone, conducătorul unei companii agricole cu aproximativ 100 de hectare de teren cultivat cu măslini în provincia Foggia, a declarat: „Anul acesta am avut câteva zile groaznice care au afectat înflorirea, astfel încât producția va fi cu 80 la sută mai mică.”
Criza apei: O problemă care se adâncește
Locuitorii din provincia Foggia se bazează pe Barajul Capaccio pentru aprovizionarea cu apă a întregii zone, pentru industrie, irigații și uz casnic. Însă, barajul, care este alimentat de un pârâu care duce apa de ploaie în rezervor, este practic gol, cu doar 2,5 milioane de metri cubi de apă față de capacitatea sa maximă de 17 milioane de metri cubi. Mai mult, celelalte trei bazine din provincia Foggia sunt doar pe jumătate pline. „În loc de 300 de milioane de metri cubi disponibili în cele patru rezervoare, anul acesta am avut doar jumătate din aceștia”, a subliniat Giuseppe De Filippo de la Asociația Națională de Recuperare, Puglia.
Consecințele asupra culturii măslinilor
Deși măslinii au nevoie de mai puțină apă decât alte culturi, temperaturile de peste 40 de grade timp de 50 de zile consecutive pun în pericol maturarea măslinelor cu repercusiuni dramatice asupra producției de ulei. În acest context, este esențial să ne conștientizăm impactul pe care îl are schimbarea climatică asupra agriculturii și să ne gândim la soluții pentru a ne adapta la aceste condiții extreme.
Sursa: Euractiv.ro