Au fost semnate 99,5% din actele adiționale.

Contractele cu furnizorii de servicii medicale: o situație aproape rezolvată

Într-o lume în care sănătatea este o prioritate, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că a reușit să semneze 99,5% din actele adiționale cu furnizorii de servicii medicale. Aceste acte adiționale sunt necesare pentru prelungirea contractelor încheiate de casele de asigurări de sănătate, asigurând astfel continuitatea serviciilor medicale pentru asigurați.

Valoarea finanțării: un aspect crucial

Valoarea finanțării este un aspect esențial în cadrul acestor contracte. CNAS a precizat că valorile garantate ale punctelor „per capita” și pe serviciu medical se mențin la nivelul valorilor valabile în semestrul II al anului 2023. În asistența medicală primară, valoarea punctului per capita este de 12 lei, iar valoarea punctului pe serviciu este de 8 lei. În asistența medicală ambulatorie, valoarea punctului pe serviciu este de 4,50 lei. În asistența medicală dentară, se menține valoarea orientativă a plafonului de 6.000 lei/lună.

Dialogul cu profesioniștii din domeniul medical: o necesitate

Înțelegând dificultățile cu care se confruntă furnizorii de servicii medicale, CNAS a inițiat întâlniri cu grupurile de lucru ale Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Stomatologi din România, Colegiului Farmaciștilor din România, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în sistemul sanitar din România, Colegiul Fizioterapeuților din România, reprezentanții furnizorilor de dispozitive medicale, organizațiile patronale, sindicale și profesionale reprezentative din domeniul medical, precum și cu asociațiile de pacienți. Aceste întâlniri au avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă fiecare grup și găsirea unor soluții aplicabile împreună cu echipa tehnică a CNAS.

Demersuri pentru creșterea valorii punctului pentru furnizorii de servicii medicale

CNAS a întreprins demersuri către autorități, vizând creșterea valorii punctului pentru furnizorii de servicii medicale în ambulatoriul clinic de specialitate. Aceste demersuri au ca obiectiv materializarea acestui obiectiv începând cu trimestrul IV al anului 2024.

Procesul de aprobare a actelor normative

În cursul lunilor mai și iunie, actele normative menționate au fost transmise Ministerului Sănătății în vederea promovării în ședință de guvern, respectiv aprobării. În luna iunie, documentele au fost supuse avizării de către instituțiile abilitate. La data de 21 iunie 2024 a fost aprobată HG nr. 687/2024. Normele de aplicare au fost aprobate în data de 27 iunie 2024, cu publicare în 28 iunie 2024.

Sursa: news.ro