Aplicația ANAF e-Transport este disponibilă pentru descărcare.

Aplicația e-Transport: O nouă eră a monitorizării transporturilor rutiere

Într-o lume în care tehnologia digitală se îmbină cu domeniul fiscal, ANAF a lansat aplicația e-Transport. Aceasta este destinată monitorizării transporturilor rutiere pe teritoriul României, cu un accent deosebit pe bunurile cu risc fiscal ridicat și transporturile rutiere internaționale de bunuri. Aplicația este disponibilă pentru descărcare din magazinele de aplicații Google Play și App Store.

Responsabilitățile operatorilor de transport

În contextul acestei lansări, operatorii de transport sunt informați în punctele de trecere a frontierei despre obligațiile pe care le au. Acestea includ, dar nu se limitează la, utilizarea instrumentelor puse la dispoziție de Ministerul Finanțelor și ANAF pentru îndeplinirea acestor obligații.

Perioada de testare a aplicației e-Transport

Între 15 iulie 2024 și 31 august 2024, aplicația e-Transport este în perioada de testare. În acest interval, operatorii se pot familiariza cu utilizarea ei, fără să fie aplicate sancțiuni, conform ANAF.

Monitorizarea transporturilor rutiere

Monitorizarea se aplică vehiculelor rutiere cu o masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone, încărcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masă brută totală mai mare de 500 kg sau o valoare totală mai mare de 10.000 de lei. Acestea sunt aferente cel puțin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.

Obligațiile de utilizare a sistemului e-Transport

Obligația declarării în Sistemul RO e-Transport a datelor referitoare la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat revine furnizorului din România, în cazul tranzacțiilor interne, și operatorului economic, pentru bunurile cu risc fiscal ridicat deținute și transportate între locul de încărcare și locul de descărcare, situate pe teritoriul național.

Obligația declarării în Sistemul RO e-Transport a datelor referitoare la transportul internațional de bunuri revine următorilor utilizatori: destinatarul înscris în declarația vamală de import, expeditorul înscris în declarația vamală de export, beneficiarul din România, în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri, furnizorul din România, în cazul livrărilor intracomunitare de bunuri, și depozitarul, în cazul bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit.

Sursa: StartupCafe