În umbra alegerilor prezidențiale americane, românii strălucesc în lumea startup-urilor
În timp ce lumea își îndreaptă atenția către alegerile prezidențiale din SUA, unde Kamala Harris și Donald Trump își dispută fotoliul de la Casa Albă, românii își lasă amprenta în lumea startup-urilor americane. În acest context, vă prezentăm cinci dintre cele mai remarcabile startup-uri deschise de români în SUA.
Branch: Un „unicorn” în Silicon Valley
În 2014, Mădălina Seghete, o antreprenoare originară din Bacău, a deschis startup-ul Branch, cu sediul central la Palo Alto, California. Compania dezvoltă o tehnologie de deep linking, folosită de companii mari pentru activitățile lor de marketing. În 2023, Branch a fost evaluat la 4 miliarde de dolari, devenind astfel un „unicorn” în lumea tehnologiei.
MaintainX: Digitalizarea proceselor industriale
Chris Țurlică, un antreprenor de origine română, a înființat în 2018 startup-ul MaintainX, la San Francisco. Compania dezvoltă produse de digitalizare a proceselor din companiile industriale, cu scopul de a crește productivitatea acestora. În 2023, MaintainX a ajuns la statutul de „unicorn”, după o finanțare de 50 de milioane de dolari de la mari fonduri de investiții.
Siena AI: Inteligență artificială pentru comerțul electronic
În 2022, antreprenorii români Andrei Negrău și Lipsa Popovici au lansat la San Francisco startup-ul SienaAI. Compania a dezvoltat o platformă bazată pe inteligență artificială, de customer service, destinată comerțului electronic. În 2023, SienAI a ridicat o finanțare de 4,7 milioane de dolari de la fonduri de investiții americane.
Ezra: Inovație în imagistica medicală
Emi Gal, un antreprenor român, a fondat în 2018 startup-ul Ezra, la New York. Compania dezvoltă o tehnologie inovatoare de imagistică medicală RMN. În 2024, Ezra a obținut o finanțare de 21 milioane de dolari, condusă de Healthier Capital, un fond de investiții lansat de Amir Dan Rubin, fost director al One Medical, divizia de sănătate a gigantului e-commerce Amazon.
Cascade AI: Inteligență artificială pentru resurse umane
În 2022, Ana-Maria Constantin, o româncă originară din Caracal, a lansat la Seattle startup-ul Cascade AI. Compania a dezvoltat un instrument care folosește tehnologia de inteligență artificială pentru a ajuta echipele de resurse umane din marile companii să gestioneze mai bine pachetele de beneficii și asigurări de sănătate pentru angajați. În doar doi ani, Cascade AI a atras finanțări de capital de risc de 5,4 milioane de dolari.
Sursa: StartupCafe.ro